Läs böcker – rätt böcker

Många författare säger läs, läs, läs, om du vill bli en bra författare. Det är så klart klokt, och för många bokälskare dessutom oundvikligt. Men det är också viktigt att läsa rätt böcker, så att man vet vad man letar efter.

Läs gärna några bra skrivarhandböcker först. När du sedan läser en skönlitterär bok har du helt andra verktyg att analysera och förstå vad den författaren har gjort och varför du tycker om det – eller inte.

Mina personliga favoriter är Stephen Kings On writing, som är till hälften en biografi, till hälften hans bästa råd och verktyg.

Den andra är Therese Granwalds Kreativt skrivande. Den används på skrivutildningar i hela landet och är en grym översikt över de viktigaste verktgen och många konkreta exempel där hon tar texter från en lång rad böcker du troligen har läst och förklarar och analyserar.

Ett annat tips för att komma igång och skriva är att läsa en bästsäljande dussindeckare. De följer ofta ett ganska tydligt format och ger dig förhoppningsvis känslan av “Det här förstår jag, det här klarar jag också av!”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s