Mina skrivtips

Här samlar jag tips på hur man kan göra för att bli författare eller helt enkelt lite bättre på att skriva.

De kommer från hjärtat och är helt utan inbördes ordning. Förhoppningsvis hittar du några stycken som hjälper just dig.

Hör gärna av dig om du har ett skrivtips till mig eller om du vill berätta vilket tips som hjälper dig bäst!


Anteckna idéer på ett och samma ställe

Skriv inte upp dina bra idéer, säger Stephen King. Är de tillräckligt bra minns du dem ändå.

Kanske funkar det för honom, men definitivt inte för mig. Jag skriver upp idéer och uppslag löpande i anteckingar i mobilen, eller i mobilappen till programmet Scrivener, som jag använder när jag har börjat strukturera upp berättelsen.

Är de bra är de en superbra idébank när jag planerar berättelsen. Märker jag att de inte är bra när jag funderar lite på saken åker de i papperskorgen.


Läs böcker – rätt böcker

Många författare säger läs, läs, läs, om du vill bli en bra författare. Det är så klart klokt, och för många bokälskare dessutom oundvikligt. Men det är också viktigt att läsa rätt böcker, så att man vet vad man letar efter.

Läs gärna några bra skrivarhandböcker först. När du sedan läser en skönlitterär bok har du helt andra verktyg att analysera och förstå vad den författaren har gjort och varför du tycker om det – eller inte.

Mina personliga favoriter är Stephen Kings On writing, som är till hälften en biografi, till hälften hans bästa råd och verktyg.

Den andra är Therese Granwalds Kreativt skrivande. Den används på skrivutildningar i hela landet och är en grym översikt över de viktigaste verktgen och många konkreta exempel där hon tar texter från en lång rad böcker du troligen har läst och förklarar och analyserar.

Ett annat tips för att komma igång och skriva är att läsa en bästsäljande dussindeckare. De följer ofta ett ganska tydligt format och ger dig förhoppningsvis känslan av ”Det här förstår jag, det här klarar jag också av!”


Lär dig om branschen

Vad är skillnaden på förlag och agent? Vad händer på en bokmässa, vilket förlag köper vilket, vem debuterar i vår, vem säljer mest böcker just nu och vilka trender finns i branschen?

Lär dig mer om branschen genom att exempelvis följa och läsa Svensk bokhandel, Boktugg eller lyssna på Förlagspodden.