När världen slocknar

”När världen slocknar är en berättelse som jag har funderat på i flera år. När den skulle fram under vintern 2020 hade jag två målsättningar.

Den ska vara fruktansvärt spännande, så att den verkligen lockar till läsning. Dessutom vill jag att den ska väcka tankar och förklara för barn och deras föräldrar vad som behövs för att grundläggande saker som el, vatten, mobiltelefoni och wifi faktiskt ska fungera och vad som händer när de plötsligt inte gör det.

När världen slocknar (2020) är Helena Söderbloms debutbok. Provläsbeställ.

Men det är också en bok som ger hopp. Med planering och samarbete kan vi ta oss igenom kriserna. Tillsammans.”

Helena Söderblom, oktober 2020

Om boken:

Lektör Carola Forslund, Bibliotekstjänst, BTJ-häftet 23 2020:

“När världen slocknar är en realistisk äventyrsberättelse som handlar om helt vanliga barn som hamnar i en extrem situation där de tvingas samarbeta, vara modiga, påhittiga och smarta för att överleva.

(…)

Boken öppnar också upp för samtal om prepping, katastrofer och hur man kan
agera när det värsta händer.

Författaren Helena Söderblom har skapat en välskriven, spännande, dramatisk bok med högt tempo, ett starkt driv och en handling som griper tag i läsaren.

Vardagsprepping.se

“Inte nog med att hon skildrar de unga individernas reaktioner och observationer på ett, enligt mig, träffsäkert sätt. Hon lyckas även med konststycket att på bara 209 sidor förmedla en realistisk och spännande berättelse som inte nödvändigtvis behöver vara en fantasi.

Det som dock imponerar mig mest, är den varsamt förmedlade prepper-kunskapen som ibland levereras i förbigående av de lite mer vuxna karaktärerna i boken. Ett bra exempel är storebror Max som uppenbarligen är en preppare utan att egentligen veta om det, eller Hugo som snabbt och enkelt förmedlar kunskapen om hur länge vi överlever utan vatten.”

Läs hela recensionen på vardagsprepping.se

@i_min_bokhylla på Instagram

”När världen slocknar är en spännande, tänkvärd och välskriven bok om vad som händer i en oväntad situation.

Hur förberedda är vi? Hur har vi förberett våra barn om det vi inte räknar med händer? En viktig och trovärdig berättelse för både barn och vuxna.

Texten har bra flyt, är lättläst och bra berättad.”

@enkoppoenbok på Instagram

”Det här känns som en angelägen bok som ligger helt rätt i tiden. Författaren låter viktig kunskap om överlevnad ta plats i den här boken som riktas till barn. Hon väver skickligt in livsnödvändiga kunskaper i en historia som utspelar sig i en för barn välbekant miljö.

(…)

När världen slocknar får ☕☕☕☕☕ rykande te som kokats på stormköket i ljuslågornas sken.”

@jt.bocker161212 på Instagram

”Denna bok var riktigt spännande så att man satt som klistrad i soffan, och det var så svårt att stänga av den. Med andra ord en bra skriven bladvändare.”

Betyg: 5 av 5

Läs hela recensionen

Systrarna boktokiga (blogg)

En välskriven bok för barn och ungdomar.  Lätt språk och lagom långa kapitel som passar åldern 9-12. Handlingen var spännande och gripande lagom läskig. Bra miljöbeskrivningar, detaljrika. Gillar dina barn böcker med spänning, en nagelbitare så rekommenderar.

Betyg: 4 av 5

Läs hela recensionen. Systrarna boktokiga har även intervjuat mig tidigare. Intervjun hittar du här.

Läs mer om Adam, Jasmina och Maja i Survivalserien

1. När världen slocknar
(Idus förlag, 2020)

Det är fredag, dagen innan Adams tolvårsdag och alla barnen är i skolan. Då bryter det värsta oväder de någonsin sett ut och Adam, kompisen Jasmina och lillasyster Maja är tvungna att ta sig hem och samla familjen.

När världen slocknar är den första boken i serien.

2. När fjället tystnar
(Idus förlag, 2021)

Adam ska följa med Max till fjällen och lära sig hur man överlever långt från civilisationen. Men även för den som är förberedd kan mycket gå fel och Adam får snabbt lära sig mer än han hade väntat sig.

När fjället tystnar är den andra boken i serien.

3. Där havet bryts
(kommande)

Jasmina söker sin familjs ursprung och söker sig via svensk sommar hela vägen genom Europa för att få veta sanningen. Men kan hon lita på tjejen som säger sig vara hennes syster?

Där havet bryts blir den tredje boken i serien.