Om författaren

Helena Söderblom är författare och föreläsare inom krisberedskap

Född: I Uppsala 

Bor: I Stockholm med maken Jens Söderblom och två barn 

Började skriva: tidningar och berättelser med en kompis någon gång på åttiotalet 

Har velat skriva en bok sedan: Minst tio år, förmodligen längre 

När skriver du: nästan uteslutande sena kvällar och nätter. Jag är nattuggla och funkar bäst då helt enkelt. Men jag kommer på idéer och skriver ner små fragment i mobilen alla vakna timmar.

Första jobbet: I restaurangen på en räkbåt när jag var femton. Hårt och karaktärsdanande slit som jag inte hade velat vara utan. 

Nuvarande jobb: Jag är rådgivare inom krisberedskap vid företaget 4C Strategies. Jag övar och utbildar företag och organisationer inom krisberedskap och är specialiserad på kriskommunikation. Det undervisar jag även i vid Berghs School of Communication.

Bästa resmål i Sverige: Svårt. Bohuslän var magiskt, Skåne är alltid härligt, Jämtland och Lappland storslaget, men en plats vi ofta återvänder till är Dalarna och Grövelsjöfjällen. Det är en riktig oas. 

Bästa resmål utomlands: USA, alltid. Ett land som har allt. Nationalparker, stränder, berg, stora städer, små byar på landsbygden, och vart man än kommer: underbar mat, spännande saker att göra och se och jättetrevliga människor. Med det sagt har vi varit på en fantastisk safari i Kenya, en otroligt intressant långhelg i Moskva och en härlig resa till Pisa med underbar mat på vackra torg. Bland mycket annat.  

Bästa idrott: fotboll, är den rent objektivt bästa sporten. Men är man Riksmästare i Taekwon-Do kan man inte säga något annat, självklart har den en plats i hjärtat som aldrig försvinner. Men jag har hållit på med nästan alla sporter under solen och älskar idrott i de flesta former. Senaste bekantskapen är basket, som min nioårige, 154 centimeter långe son spelar. 

Favoritfilm: Alltid varit en stor fantast av virusfilmer. Contagion bra och otäckt aktuell nu, även om klassikern Outbreak från 90-talet är en riktig hit. Men jag ser gärna både glada, sorgliga och tänkvärda filmer också. En man som heter Ove tyckte jag var oerhört bra som film, ur just de aspekterna.

Favoritserie: Vita huset (The West Wing) har nog präglat min syn på politik och livet mer än jag anar. Det jag framför allt gillar med den är att den framställer politiska tjänstemän som nördar som verkligen drivs av en genuin vilja att förbättra samhället och inte hänsynslösa gamar som i alla andra serier om politik. Vita huset stämmer bättre överens med mina egna erfarenheter från tiden i Stockholms stadshus.

Favoritbok: Kan man ens ha det? Jag älskar att läsa Håkan Nesser eftersom han är fantastisk på att dra in en i berättelsen. Jag vet inte någon annan svensk författare som får mig att genuint tro att karaktärerna är riktiga, levande människor på samma sätt. Jag rekommenderar varmt En helt annan historia och Levande och döda i Winsford.

Stephen King är en stor inspiration, han är mästare på det mesta.

Nyfiken på min skrivprocess och vill ha lite tips och tricks? Läs gärna den här intervjun hos Systrarna boktokiga från 16/1 2021.